هر روزه تصادفات بیشماری در سراسر کشور اتفاق میافتد که متاسفانه بسیاری از این تصادفات خسارات مالی و جانی غیر قابل جبرانی را به همراه دارند. مشخص شدن مقصر حادثه که باید جبران خسارت اتفاق افتاده را پرداخت نماید موضوع مهم هر تصادف رانندگی میباشد. اصلیترین معیار برای پاسخ به این که مقصر حادثه کیست نظر کارشناسی پلیس راهنمایی و رانندگی است که معمولا از روی صحنه تصادف این تشخیص توسط پلیس راهنمایی و رانندگی اعلام میشود. حال ممکن است که بنا به دلایلی صحنه تصادف به هم بخورد در این شرایط تکلیف چیست؟ تصادفات صحنه به هم خورده موضوعی است که در این نوشته به آن خواهیم پرداخت تا بتوانیم پاسخ برخی از سوالات شما را بیان کنیم.
تصادف صحنه به هم خورده چیست؟
اگر در تصادفی یکی از دو طرف حادثه به هر دلیلی صحنه تصادف را ترک کنند و مکانشان را تغییر دهند به نحوی که ارزیابی صحنه تصادف برای افسر پلیس راهنمایی و رانندگی وجود نداشته باشد، در اصطلاح تصادف صحنه به هم خورده نامیده میشود. در این صورت کروکی فرضی با استفاده از اظهارات طرفین حادثه ترسیم میشود.
حتما بخوانید: بیمه شخص ثالث چیست؟
در چه شرایطی ممکن است این اتفاق پیش آید؟
در مواقعی ممکن است که به دلایل مختلفی صحنه تصادف به هم بخورد و هر دو طرف و یا یکی از طرفین مکان را در صحنه تصادف تغییر دهند. بیشترین علت تغییر مکان طرفین به یکی از علل ذیل می باشد:
- فرار راننده مقصر
- به هم زدن تصادف برای عدم ایجاد ترافیک
- داشتن خسارت جرحی که باید فرد مجروح به صورت فوری به بیمارستان منتقل شود که این حالت بیشتر در صحنه تصادفات با عابرین دیده می شود
آیا صحنه تصادف را باید بهم زد؟
خیلی از ما شاهد تصادفاتی بودهایم که دو طرف حادثه خسارت ریالی و مالی قابل توجهی را نداشتهاند و وسط اتوبان منتظر آمدن پلیس هستند! در چنین تصادفاتی ترافیکی به وجود میآید که شرایط را از این که هست بدتر میکند. در تصادفاتی که خسارت مالی و جانی بسیار ناچیزی وجود دارد، باید طرفین چند عکس از زوایای مختلف تصادف بگیرند و خودروهایشان را به سمت راست مسیر منتقل کرده و منتظر رسیدن پلیس باشند.
چراکه بر اساس قانون جدید بیمه در تصادفاتی که خسارت مالی حادثه تا ۷ میلیون تومان برآورد شود، برای پرداخت خسارت نیازی به کروکی پلیس نبوده و طرفین میتوانند با گرفتن چند عکس و فیلم از حادثه صحنه تصادف را به هم بزنند. همچنین درتصادفاتی که طرفین حادثه با هم توافق کردهاند، طرفین تصادف میتوانند با تعویض مدارک شامل بیمهنامه و کارت خودروی خود به نمایندگی بیمه مراجعه کنند و خسارت خود را دریافت کنند.
تصادفاتی که در تقاطع ها، بزرگ راهها و داخل تونل های شهری که مجهز به دوربینهای نظارت تصویری هستند اتفاق بیافتد و هیچکدام از رانندگان زیر بار این که کدامشان در وقوع تصادف مقصر بودهاند نمیروند، پلیس میتواند با استناد به تصاویر گرفته شده از طریق این دوربینها مقصر حادثه را شناسایی کند.
اما در برخی از تصادفات مانند تصادفاتی که به علت حرکت با دنده عقب، نداشتن بیمه شخص ثالث، به توافق نرسیدن طرفین تصادف بررسی کارشناسی درباره تصادف به کمک کروکی پلیس باید انجام می شود بر هم زدن صحنه تصادف می تواند دردسر ساز باشد.
حتما بخوانید: شخص ثالث کیست؟ آیا به راننده شخص ثالث تعلق میگیرد؟
در تصادفی که خسارت جانی منجربه به جرح و یا فوت شود حفظ موقیعت خودروها لازم می باشد. چراکه در تصادفاتی که منجربه خسارت جرحی (از قبیل فوت و نقص عضو) شده باشد و ما از میزان جراحت و آسیبهای اتفاق افتاده بیاطلاع باشیم ، نباید فرد مجروح را حرکت داده و به جای دیگر منتقل کنیم و منتظر باشیم تا اورژانس و پلیس به صحنه تصادف برسند.
تصادف جرحی چیست؟
به تصادفاتی جرحی گفته میشود که در آن حادثه خسارت فوت، نقص عضو یا صدمات جسمانی وجود داشته باشد. در چنین تصادفاتی وضع خودروها باید به همان شکل حفظ شود و فوراً موضوع به پلیس و اورژانس اطلاع داده شود. جبران خسارات جرحی اتفاق افتاده با استفاده از پوشش خسارات جانی بیمه شخص ثالث فرد مقصر حادثه پرداخت می شود. میزان پوشش خسارات جانی بر اساس دیه هر سال با توجه به دیه ماه حرام و ماه عادی محاسبه شده و از سوی بیمه مرکزی روی بیمه نامه های ثالث اعمال میشود.
مطلب مرتبط: قانون جدید بیمه شخص ثالث
اگر در تصادف که خسارت جرحی داشته و مقصر حادثه فرار کرده باشد ، بر اساس ماده ۱۰ قانون جبران خسارات وارده از صندوق تأمین خسارتهای بدنی تامین می شود.
مراحل و فرآیند چگونگی رسیدگی به تصادفات صحنه بهم خورده
- چنانچه تصادف قبلا توسط افسر راهور بازدید شده باشه باید طرفین تصادف به پلیس راهنمایی و رانندگی منطقه مربوط به تصادف، مراجعه کنند.
- در صورتی که تصادف توسط افسر کارشناس بازدید نشده باشد، طرفین میبایست به شورای حل اختلاف محل تصادف جهت پیگیری و اخذ نظرات کارشناسی مراجعه کنند.
- در صورت وقوع تصادف منجر به جرح یا فوت و کسب دستور مقام قضایی مبنی بر ترسیم کروکی (در صورت متواری شدن) ضمن اخذ تصویری از پرونده متشکله در کلانتری (که شامل دستور قضایی، برگه اورژانس، بیمارستان، اظهارات شاکی، شهود، فیلم، عکس از تصادف و …) و مراجعه به پلیس راهنمایی و رانندگی منطقه مربوطه جهت ترسیم کروکی لازم است.
طلب مرتبط: راهنمای دریافت خسارت بدون کروکی
آیا بهم خوردن صحنه تصادف به ضرر شماست؟
در خسارتهایی که مقصر حادثه شما نبودهاید و تصادف در اثر بی دقتی طرف مقابل اتفاق افتاده و وی این موضوع را قبول نمیکند و صحنه تصادف به هم خورده، این موضوع می تواند برای شما درد سر ساز باشد. در چنین مواردی باید از کروکی غیر فرم (غیر سازشی) برای تشکیل پرونده خسارت کمک بگیریم.
اگر مقصر فرار کرد چه باید کرد؟
شاید این موضوع برای شما هم اتفاق افتاده که تصادف کردهاید و مقصر حادثه از محل تصادف فرار کرده باشد، یا حتی ماشین شما کنار خیابان پارک بوده و خودرویی که ماهیت آن مشخص نیست با شما تصادف کرده و شما دسترسی به وی ندارید. در این شرایط چه باید کرد؟ گام به گام اقدامات لازم در زمان فرار مقصر به ترتیب زیر میباشد:
- برداشتن مشخصات وسیله نقلیه مقصر
- تماس با پلیس ۱۱۰
- تنظیم صورت جلسه حادثه توسط کلانتری محل
- تنظیم کروکی توسط پلیس راهور
- مراجعه به کلانتری محل برای تنظیم شکایت علیه مقصر متواری (اگر زیان دیده فوت کرده باشد و یا جراحتی دارد که نمیتواند به کلانتری مراجعه کند بستگان درجه یک وی میتوانند این کار را انجام دهند)
- در صورتی که عوامل راهور در صحنه حضور نداشته باشند میبایست توسط رئیس کلانتری یک تقاضانامه ترسیم کروکی صحنه به هم خورده به حضور قاضی دادگستری محل ارسال گردد.
- معرفی کارشناسان راهور یا کارشناس رسمی دادگستری جهت ترسیم کروکی صحنه به هم خورد (این مورد برای زمانی است که پلیس راهور (راهنمایی و رانندگی) در زمان حادثه در محل حضور نداشته باشند)
- در صورتی که خسارت مالی باشد اصل کروکی به همراه مدارک بیمه بدنه و ثالث به شرکت بیمه ارائه میگردد (این مورد برای جبران خسارات مربوط به بیمه بدنه لازم می باشد)
مطلب مرتبط: راهنمای دریافت خسارت افت قیمت خودرو
در صورتی که خسارت منجر به جرح یا فوت شده باشد میبایست مراحل ذیل را تا صدور رأی دادگاه ادامه داد، اما نیاز نیست برای دریافت خسارت خودرو منتظر به صدور رأی دادگاه شد این موضوع فقط برای تصادفات جانی صدق میکند.
- معرفی زیاندیده یا زیاندیدگان به پزشکی قانونی (معرفی به پزشکی قانونی در مراحل اولیه از سوی کلانتری صورت میگیرد و مراجعات بعدی به پزشکی قانونی نیاز به اخذ نامه از کلانتری است)
- اگر بیمه بدنه دارید و خسارتی به خودروی شما وارد شده است که مقصر آن فرار کرده، می توانید از بیمه بدنه تان برای جبران خسارت وارده استفاده کنید
نکته: طبق ماده ۱۰ قانون بیمه، جبران خسارات جانی وارده به خسارت دیدگان از حوادثی که به علت متواری شدن وسیله نقلیه خاطی از محل و یا شناخته نشدن مسئول حادثه، از صندوق مستقلی به نام صندوق خسارات تأمین می گردد.
استفاده از بیمه بدنه در حالی که راننده مقصر تصادف فرار کرده است چگونه است؟
همانطور که گفته شد در صورتیکه به خودروی شما خسارتی وارد شده و مقصر حادثه فرار کرده است می توانید با ارائه مدارک زیر به شرکت بیمه از بیمه بدنهتان خسارت دریافت کنید (مدارک مورد درخواست خسارت بدنه در بیشتر شرکتهای بیمه یکسان می باشد) :
- کروکی غیرسازشی
- صورتجلسه کلانتری یا پاسگاه انتظامی از حادثه
- اوراق بازجویی تنظیم شده در یگان انتظامی و مرجع قضایی
- اصل و کپی بیمهنامه بدنه اتومبیل
- اصل و کپی بیمهنامه شخص ثالث
- اصل و کپی گواهینامه راننده یا مالک خودرو
- -اصل و کپی کارت مشخصات خودرو
- اصل و تصویر شناسنامه مالکیت خودرو
- تکمیل فرم واگذاری حقوق قانونی بیمهگذار به شرکت بیمه (رعایت اصل جانشینی، که چنانچه پس از پرداخت مسبب شناسائی گردید نسبت به بازیافت اقدامات لازم صورت پذیرد)
با تکمیل و ارائه مدارک فوق به شرکت بیمه از سوی بیمه گذار ، پرونده پرداخت خسارت بیمه بدنه تشکیل و خسارت توسط کارشناسان شرکت بیمه مورد بررسی قرار می گیرد. اگر کم و کاستی در پرونده وجود نداشته باشد خسارت محاسبه شده و به بیمه گذار پرداخت می شود.
برای راهنمایی بیشتر فرم بیمه بدنه را پر کنید تا کارشناسان بیمهتایم مشاوره بهترین بیمه بدنه را به شما پیشنهاد دهند.
با سلام
بنده تصادف کردم جلوبندی ماشینم خسارت دیده! حالا بینه ایران میگه قطعاتی مثل پلوس کمک فنر بیمه ۵۰ درصد مبلغ خسارت رو پرداخت میکنه در صورتی که من هیچ کجای بیمه نامه همچین موردی رو ندیده و نشنیده بودم!
آیا این موضوع صحت داره و قانونیه؟!
حامد عزیز حتما فرانشیز بیمه نامه شما ۵۰ درصد می باشد.
سلام ماه خرداد سال ۹۸ تصادف داشتم با خودروی تویوتا پریوس مدل ۲۰۱۶
خودروی پریو سمت چپ ماشینم بود و با خودروی جلوییش فاصله زیادی داشت ما در ترافیک بودیم و من خواستم برم جلوی خودروی پریوس که یهو پاشو روی گاز فشار داد و زد وسط در عقبم سمت چپ
من چون عجله داشتم واینستادم و رفتم چون برخورد شدید نبود
بعد ایشون ماه مرداد رفته شکایت کرده یعنی ۲ماه بعداز تصادف.
بعدش دادگاه منو خواست خلاصه دادگاه رای به نفع من داد و پرونده بسته شد این اقا ۲بار اعتراض زد و پذیرفته نشد.این جواب اعتراضشه
پیرامون اعتراض اقای…نصبت به قرار منع تعقیب صادره از شعبه دوم دادیاری دادسرای…ازبرسی لایحه شاکی و محتویات پرونده,نظربه اینکه قرار معترض عنه مطابق برموازین قانونی وبه درستی صادر شده است و در این مرحله نیز دلیلی که باعث تزلزل قرار مذکور گردد ارائه نشده است ، از این رو با رد اعتراض شاکی و با استناد به ماده ۲۷۳ قانون آیین دادرسی کیفری قرارمعترض عنه را عینا ابرام و تایید می نماید.این رای قطعی می باشد./پ
حالا توی دی ماه رفته شورای حل اختلاف شکایت کرده و ۶میلیون از من خسارت خواستن ۳میلیون خسارت تعمیر سپر جلو و گلگیر و تعویض قالپاق
۳میلیون افت قیمت
این مسئله برای سال ۹۸هستش
حالا لطفا بگین من چه باید بکنم.
برای افت قیمت ما نمی تونیم کمکی بکنیم و تصمیم شورای حل اختلاف در این باره مهمه.
سلام
خودروی فردی با خودروی من تصادف کرد که من با پلیس تماس گرفتم و به خاطر عدم سد معبر صحنه تصادف را به هم زدیم. وقتی مامور مراجعه کرد مدارک ما را تحویل گرفت و به نفر مقابل من گفت که مقصر هستش و باید خسارت بنده را پرداخت کنه که اون هم پذیرفت و افسر کروکی نداد حالا طرف مقابل من جواب تماس های من را نمیده. من چطور میتونم از بیمه اون فرد برای رفع خسارتم استفاده کنم ؟
جناب پولادی در پرداخت خسارت نظر پلیس و کارشناس تعیین کننده پرونده شما می باشد
درپادگان باموتورشخصی خودم با ماشین نظامی تصادف کردم.پلیس راخبرنکردند اورژانس هم رانیاوردند آمبولانس پادگان مرابیمارستان بردبدون گزارش .الان برای بیمه هیچ گزرارش تصادفی ثبت نشده کروکی هم ندارم.بایدچکارکنم؟
مقصر خسارت چه کسی بوده است.
سلام من پارک کرده بودم بخاطر یه کار یک دقیقه ای پارک سوبله کردم بعد از اونطرف یه ماشین سنگین رد میشد یک سمند هم میخواست از بین ماشین من و اون ماشین سنگین رد بشه که در این حین هم به ماشین من که پارک بود خورد هم به اون ماشین سنگین که مستقیم داشت میرفت حالا مقصر کیه؟
میلاد عزیز ، مشخص کردن مقصر در حادثه تصادف بر اساس حائثه اتفاق افتاده و نظر کارشناس و گزارش پلیس مشخص می شود و متاسفانه ما نمی تونیم کمکی به شما در این زمینه داشته باشیم.
با سلام؛
پدرم با موتور در حال رانندگی در یک اتوبان بوده است که به یک خودرویی که در حال دنده عقب آمدن بوده است برخورد میکند. (هدف از دنده عقب گرفتن خودرو فرار از ترافیک ایجاد شده به خاطر تصادف جلویی بوده است) . مامور راهنمایی و رانندگی ضمن اخذ تعدادی عکس، موتور سیکلت را مقصر اعلام مینماید و پس از چند روز پدرم نیز فوت می کند. راننده خودرو نیز دنده عقب گرفتن خود را حاشا کرده است. در آن منطقه نیز دوربین مدار بسته وجود ندارد. آیا راهی برای اثبات دنده عقب گرفتن خودرو وجود دارد؟
جناب علامه عزیز ، با توجه به خسارت جانی پرونده ، باید از کارشناسان خسارت در این باره کمک بگیرید.
سلام. خودرویی با حرکت دنده عقب در شیب با خودروی من که به صورت دوبله پارک کرده بودم تصادف کرد. صحنه را بهم زدیم و بعد پلیس امد ولی کروکی نداد. بیمه کارشناسی کردند و بدون کروکی خسارت پرداخت نمیکنند گفتند باید شورای حل اختلاف کارشناسی کند. هزینه شورا به عهده کیست؟ من باید از آن خودرو شکایت کنم؟ خودرو متعلق به راننده نبود . باید از راننده شکایت کنم یا از مالک؟
جناب اردلان بزرگوار پرداخت خسارت و شکایت انجام شده بر اساس پلاک ماشین باید انجام شود.