بیمه تایم

تاریخچه بیمه عمر در جهان و ایران

تاریخچه بیمه عمر در ایران و جهان
۵
(۱)

بیمه عمر قراردادی است بلند مدت که میان یک شرکت بیمه(بیمه گر) و شخص بیمه شونده (یا ضامن وی،بیمه گذار) منعقد می‌شود، که در آن بیمه گذار متعهد به پرداخت مبلغی به صورت تعیین شده (که غالباً در اقساط بلند مدت طراحی می‌شود) در قرارداد می‌گردد و این پرداخت‌ها تا زمانی معین درج شده در بیمه نامه، بسته به نوع قرارداد، ادامه خواهد داشت و با بروز وقایعی چون: فوت طبیعی،فوت بر اثرحادثه،نقص عضو ،پرداخت هزینه های پزشکی حادثه، ابتلا به بیماری های خاص یا ازکارافتادن بیمه شده، شرکت بیمه موظف خواهد بود، سرمایه بیمه شده را به‌طور یکجا یا به صورت مستمری به بیمه‌گذار یا به شخص ثالثی که وی تعیین کرده، بپردازد.

تاریخچه بیمه در ایران

فعالیت صنعت بیمه در ایران از سال ۱۳۱۴ شروع شد، اولین فعالیت موسسه‌های بیمه ای توسط دو موسسه روسی بود که بعد این دو شرکت، ۱۳ شرکت خارجی دیگر از جمله  ایگل استار، رویال و بسیاری از شرکت‌های که از کشورهایی مثل آلمان، سوئیس،اتریش، انگلیس، روسیه و… بودند که در ایران شروع به فعالیت کردند. شرکت بیمه ایران اولین شرکت بیمه‌ای بود که در سال ۱۳۱۴ شروع به کار کرد. مشهد، اصفهان، اهواز، شیراز، بوشهر و همدان اولین شهرهایی بودند که نمایندگی بیمه ایران در آن تاسیس شد. پس از جنگ جهانی دوم، بسیاری از شرکت‌های بیمه خارجی، شعب و نمایندگی‌های خود را در ایران تعطیل کردند؛ چراکه بر اساس یک مصوبه قانونی، برای ادامه فعالیت در ایران می‌بایست ودیعه نقدی خود را تا پانصد هزار دلار افزایش می‌دادند. با افزایش درآمدهای ارزی کشور در اواخر دهه ۱۳۴۰، بار دیگر تمایل شرکت‌های خارجی برای حضور در کشور افزایش پیدا کرد، در حالی که احتمال می‌رفت شرکت‌های نوپای داخلی آسیب‌پذیری زیادی داشته باشند؛ بنابراین، در سال ۱۳۵۰ بیمه مرکزی ایران به عنوان مقام ناظر دولتی در صنعت بیمه کشور، تأسیس شد و به موجب قانون تأسیس بیمه مرکزی، وظیفه تنظیم و هدایت بازار بیمه کشور را بر عهده گرفت.

قدیمی‌ترین بیمه در ایران

می‌توان گفت سابقه بیمه در ایران، البته نه به شکل امروزی آن به بیش از ۳۰۰ سال پیش برمی گردد. بر اساس اسناد تاریخی موجود، در زمان شاه عباس صفوی( در حدود سال ۱۴۰۷ ه ش) نوعی بیمه باربری در ایران مرسوم بوده است، در این بمیه نامه مرسوم کاروان  سردار در نقش بیمه گر محموله کالای بازرگانان را در مقابل خطر دزدی و سقت در داخل شهر و همچنین جاده های خارج شهر بیمه می کرده است.  جالبه که بدونید حق بیمه  این بیمه نامه  معادل ۲ در صد ارزش کالا بوده است.

نخستین گام در راه شروع فعالیت‌های بیمه ای در ایران در سال ۱۲۶۹ (هـ ش) برداشته شد. در این سال ،ناصر الدین شاه قاجار  امتیاز  تاسیس اداره بیمه و حمل نقل را در سراسر ایران به لازار پولیاکف روسی برای مدت ۷۵ سال و به بهای ناچیزی فروخت. اما چون پولیاکف نتوانست ظرف مدت قرار داد (۳ سال) اداره بیمه را راه اندازی کند امتیاز خود به خود لغو شد.

شروع فعالیت بیمه ای به صورت منسجم در ایران به اوایل قرن بیستم باز می‌گردد. در اوایل سلطنت احمد شاه قاجار(۱۲۸۰ هـ ش) دو شرکت بیمه روسی به نام های  نادژا  و  کافکاز مرکوری  اولین شرکت های بیمه ای بودند که در ایران شروع به کار کردند. هرچند این دو شرکت همزمان با انقلاب جماهیر شوروی به کشور بازگشتند، اما پس از آنها شرکت های دیگری از کشور انگلیس،آلمان و سوئیس فعالیت بیمه ای را در ایران پی گرفتند.

سال ۱۳۱۰ نقطه عطفی در فعالیت بیمه در ایران است، در این سال قانون و نظام نامه ثبت شرکت ها به تصویب رسید و متعاقب آن بسیاری از شزکت های خارجی اقدام به تاسیس شعبه یا نمایندگی در ایران نمودند.


مطلب مرتبط: رتبه‌بندی شرکت‌های بیمه عمر بر اساس پژوهش بیمه مرکزی


تاسیس شرکت‌های بیمه ایرانی

« شرکت سهامی بیمه ایران » به عنوان اولین شرکت بیمه ایرانی در ۱۶ شهرویور ۱۳۲۴ پا به عرصه وجود گذاشت. در تا سیس این شرکت ار تجربیات و امکانات شرکت بیمه انگلیسی پولند استفاده شد.متعاقب این امر،قانون بیمه ایران در اردیبهشت ۱۳۱۶ و در ۳۶ ماده به تصویب مجلس رسید.این قانون هم اکنون نیز قابلیت اجرایی خود را حفظ کرده است. اولین شرکت خصوصی به نام « بیمه شرق » در سال ۱۳۲۹ و پس از آن بیمه « آسیا » نیز در سال ۱۳۳۸ تاسیس شد.


تاریخچه بیمه عمر در ایران

تاریخچه بیمه در ایران

صدور بیمه عمر در ایران به وسیله نمایندگی یک شرکت بیمه خارجی به نام ویکتوریا در سال ۱۳۱۴ آغاز شد که هم  بیمه عمر را پوشش می‌داد و هم پس‌انداز برای تاجری تبریزی به نام جابر صالح‌نیا توسط بیمه ویکتوریا صادر شد. این نمایندگی بعد از یک سال فعالیت منحل شد و پورتفوی خود را که شامل ۱۵۰ بیمه عمر بود به شرکت سهامی بیمه ایران که آن زمان تازه تاسیس شده بود، واگذار کرد. اولین بیمه عمر که توسط این نمایندگی مزبور صادر شد، از نوع مختلط پس انداز و متعلق به یک تاجر تبریزی به نام جبار صالح نیا بود. سرمایه آن به مبلغ ۶۰۰ لیره انگلیسی در انقضای مدت به بیمه گذار پرداخت شد.

بیمه ایران تا سال ۱۳۳۶ تنها شرکت بیمه ای بود که در ایران به این رشته از بیمه ( بیمه عمر) اقدام می کرد، اما در سال ۱۳۳۶ شرکت سهامی بیمه ملی و در سال ۱۳۴۰ شرکت سهامی بیمه امید نیز به عملیات بیمه عمر پرداختند. در سال ۱۳۵۳ شرکتی به نام بیمه بین المللی ایران و آمریکا تاسیس شد که منحصرا به بیمه عمر و بیمه حوادث می پرداخت و با کمک متخصصان آمریکائی شبکه بزرگ نمایندگی در تهران و در شهرهای بزرگ به‌ وجود آورده بود و در فروش بیمه عمر به سختی می‌کوشید و به موفقیت‌های قابل توجهی نیز دست یافته بود.

بعد از انقلاب اسلامی ایران، شرکت‌های بیمه به استثنای بیمه ایران که یک شرکت دولتی بود در چهارم تیر ماه ۱۳۵۸ ملی شدند. در ابتدا به دلایل فقهی و مذهبی و شرایط خاص جنگ ارائه بیمه عمر تا سال ۱۳۶۷ متوقف شد اما در سال ۱۳۷۳ با حل شدن مشکلات فقهی و همچنین پایان جنگ تحمیلی فروش بیمه عمر ایران از سرگرفته شد .

۱۳ آذر ۱۳۶۷ روز مهمی برای صنعت بیمه ایران محسوب می شود. زیرا در این روز قانون اداره امور شرکت های بیمه به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و به موجب آن چهار شرکت بیمه ایران ، آسیا ، البرز و دانا در بازار کشور فعال شدند.در ضمن این روز ، « روز بیمه » نام گرفت.

در تاریخ ۶ شهریور ۱۳۸۰ قانون تاسیس شرکت های بیمه غیر دولتی به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و هم اکنون زمینه برای حضور شرکت های بیمه خصوصی فراهم گردیده است.

اولین قرار داد بیمه اتکایی در ایران

پیش بینی بیمه اتکایی برای عملیات بیمه گری، از اصول اولیه حرفه بیمه گری  در همه شرکت‌های بیمه می‌باشد. هر شرکت بیمه قبل از قبل از شروع فعالیت‌های بیمه گری، متصدیان این شرکت تازه تأسیس بایستی درصدد تهیه پوشش اتکایی بودند، زیرا در غیر اینصورت فعالیت آن ها بسیار محدود می شد.
بر اساس خاطرات دکتر اقایان ایشان ، بلافاصله پس از تأسیس و ثبت شرکت برای تهیه پوشش اتکایی عازم اروپا می شود و با توجه به آشنایی قبلی که با برخی از شرکت های بیمه خارجی داشته به چند شرکت بیمه در آلمان، فرانسه، بلژیک و سوئیس از جمله شرکت بیمه آلیانس اند اشتوتگارد که از بیمه گران معروف آن زمان بوده مراجعه می کند ولی جواب منفی می شنود. بعداً بر اساس سندی که به دست می آورد، معلوم می شود مؤسسه بین المللی سندیکای بیمه گران مستقر در لندن قطعنامه ای صادر کرده و اعضای خود را از هرگونه معامله بیمه مستقیم و غیر مستقیم با هر شرکت بیمه داخلی در ایران منع کرده است. اقدام سندیکای مذکور عمق مخالفت بیمه گران خارجی را با هر گونه ابتکار عمل ایرانیان در تأسیس شرکت بیمه داخلی مستقل روشن می سازد.
دکتر آقایان در ادامه خاطرات خود توضیح می دهد که در نهایت موفق می شود قرارداد اتکایی در رشته بیمه های آتش سوزی و حمل و نقل را از طریق یکی از دلالان بیمه در لندن که سال ها با مؤسسه لویدز همکاری داشته، منعقد کند ولی در خصوص بیمه های عمر و حوادث در آن سفر موفق به انعقاد قرارداد بیمه اتکایی نمی شود و بنابراین برای شروع کار شرکت به ایران باز می گردد. وی اضافه می کند که پس از گذشت چند ماه از شروع فعالیت بیمه ایران، با مسافرت مدیر کل شرکت بیمه یونیون سوئیس (که آن هم شرکت نسبتاً جدیدی بوده) به تهران، قرارداد بیمه اتکایی در رشته بیمه های عمر و حوادث را نیز با آن شرکت منعقد می کند.

“به نقل از سایت شرکت بیمه ایران ”


مطلب مرتبط: بیمه عمر چیست


تاریخچه فروش بیمه عمر در ایران بر اساس آمار

در جدول زیر می توانیم عملکرد صنعت بیمه در رشته بیمه های زندگی (عمر) را مشاهده کنیم که در این بازه زمانی شرکت های بیمه چه تعداد بیمه عمر را با چه حق بیمه ای صادر کرده‌اند و چه تعداد و میزان خسارتی در این رشته بیمه ای پرداخت شده است.

 

جدول بیمه عمر شرکت های بیمه

 

به این نکته توجه داشته باشیم که :

از آنجا که بیمه‌های زندگی(عمر) شامل زیررشته های اندوخته دار از جمله: تمام عمر، عمر مستمری، عمر و سرمایه گذاری و غیراندوخته دار (از جمله: عمر زمانی، مانده بدهکار، کارکنان دولت) است لذا به دلیل آنکه زیررشته های اندوخته دار ماهیت پس اندازی دارند، در محاسبه ضریب خسارت بیمه زندگی صرفاً از مجموع زیررشته های غیراندوخته دار استفاده می شود.

هر گونه تغییر در روند آمار تعداد بیمه نامه صادره و تعداد خسارت پرداختی برای سال‌های ۹۵ – ۱۳۹۴ در مقایسه با سنوات گذشته، به دلیل تغییر در نحوه احصای آمار از شیوه خوداظهاری شرکت های بیمه، به شیوه واکشی اطلاعات از پایگاههای داده آنها توسط سامانه نظارت و هدایت الکترونیکی بیمه(سنهاب) بوده که متولی انجام آن اداره کل فناوری اطلاعات و ارتباطات بیمه مرکزی است. همچنین تغییر فاحش در آمار تعداد بیمه نامه صادره رشته زندگی در سال ۱۳۹۵ به دلیل آن است که در سال گذشته برخی از شرکت های بیمه هنگام ثبت اطلاعات، آمار مربوط به تعداد اقساط پرداختی را در نظر می گرفتند که در حال حاضر به تعداد قراداد اصلاح شده است.


تاریخچه بیمه عمر ایران

همانطور که پیشتر گفته شد، شرکت بیمه ایران اولین شرکت بیمه ای بود که بیمه عمر را در کشور در سال ۱۳۳۶ صادر کرد. اولین بیمه عمر ایران از نوع مختلط و پس انداز بود.

تاریخچه بیمه عمر پاسارگاد

شرکت بیمه پاسارگاد از جمله شرکت‌های خصوصی ارائه دهنده پوشش‌های بیمه ای  در کشور می‌باشد که سال ۱۳۸۵ وارد صنعت بیمه شده است. بیمه عمر پاسارگاد از جمله رشته‌های بیمه ای بود در این شرکت بیمه بسیار رشد کرد و توانست در سال‌های گذشته سهم بزرگی از بازار بیمه عمر کشور را از آن خود نماید.

 

تاریخچه بیمه عمر آسیا

شرکت بیمه آسیا از سال ۱۳۳۸ وارد فعالیت در صنعت بیمه ایران شد. این شرکت هم اکنون در همه شاخه‌های بیمه ای از قبیل بیمه  ها ی عمر در حال ارائه خدمات می‌باشد.

 

خرید بیمه عمر

بیمه تایم یکی از برترین کارگزاری های رسمی بیمه مرکزی می باشد که به صورت  آنلاین و تخصصی مشاوره بیمه عمر ارائه می نماید و شما می توانید به کمک کارشناسان بیمه عمر سامانه بیمه عمر ، مقایسه بیمه عمر شرکت های بیمه را انجام داده و بهترین بیمه عمر را از هر شرکت بیمه که مد نظرتان است انتخاب و خریداری نمایید.

امتیاز شما به این مطلب چند است؟

میانگین امتیاز ۵ / ۵. تعداد رای ۱

خیلی متاسفیم که این مطلب رضایت شما رو جلب نکرد!

لطفا با نظر خودتون مارو در ارتقا این مطلب یاری کنید

چه موردی رو میتونیم در این مطلب بهبود بدیم؟

تیم تولید محتوای بیمه تایم

اضافه کردن نظر