سرقت یکی از خطرات پیش بینی نشده می باشد که ممکن است برای هر دارایی ارزشمندی اتفاق بیافتد. با توجه به آمار و گزارشاتی که درباره سرقت روزانه اعلام می شود داشتن بیمه برای خسارت سرقت الزامی به نظر می رسد. در ادامه می خواهیم به بررسی پوشش بیمه سرقت و شرایط این بیمه نامه بپردازیم.
بیمه سرقت چیست؟
بیمه سرقت خسارتهای به وجود آمده در اثر سرقت (همان فقدان کالا) و همچنین خسارتهای به وجود آمده در اثر سرقت به اشیاء مورد بیمه و یا خسارتهای وارد به محلی که اشیاء مورد بیمه در آن قرار دارد، را تحت پوشش قرار میدهد. (درواقع بیمه سرقت یکی از پوشش های بیمه آتش سوزی می باشد که بیمه گذار به انتخاب خود این پوشش را به بیمه نامه اضافه می نماید.)
به صورت کلی پوشش بیمه دزدی و سرقت با توجه به نوع کاربری محل مورد بیمه به سه دسته کلی تقسیم کرد:
- بیمه سرقت از منازل مسکونی
- بیمه سرقت از واحدهای تجاری و صنعتی (مغازهها، کارخانهها، ادارات، انبارها و کلوبهای ورزشی و …)
- بیمه سرقت از بانکها و صرافی
در بیمه نامه سرقت، خطر دزدی و خسارتهایی که ممکن است در اثر دزدی به بیمهگذار وارد میشود، تحت پوشش قرار می گیرد. درواقع بیمه سرقت یکی از پوشش های اضافی بیمه نامه آتش سوزی می باشد که بیمه گذار می تواند این پوشش را درکنار سایر پوشش های اضافی خریداری نماید.
خسارتهای تحت پوشش بیمه سرقت
در بیمه نامه دزدی خسارتهای وارد به اموال زمانی قابل جبران است که سرقت با شکستن حرز همراه باشد و سارقان به یکی از راه های زیر به قصد سرقت وارد محل مورد بیمه شده باشند:
- ورود از در مورد بیمه به وسیله کلیدهای ساختگی.
- ورود به محل مورد بیمه از طریق بالا رفتن از دیوار.
- شکستن در یا پنجره و یا سوراخ کردن سقف و دیوار.
- ورود به محل مورد بیمه به صورت مخفیانه.
- باز کردن در با کلیدهای اصلی مشروط بر اینکه کلیدهای مزبور به صورت غیر قانونی و از راه دزدی در اختیار دزدان قرار گرفته باشد.
خسارتهای خارج از پوشش بیمه سرقت (استثنائات)
در انواع بیمهنامههای دزدی در همه شرکت های بیمه، مواردی را استثنا کرده و خارج از تعهد بیمهگر است، که در اینجا به آنها اشاره میکنیم. البته در صورتی که توافقی بین شرکت بیمه و بیمهگذار صورت گیرد، میتوان بعضی از آنها را با پرداخت اضافه نرخ تحت پوشش قرار داد:
- خسارتهای وارد به وجوه نقد، ارزهای خارجی، تمبر، سفته و انواع اوراق بهادار.
- خسارتهای ناشی از تبانی و همدستی دزد با هر یک از کارکنان و مستخدمان بیمهگذار.
- خسارتهای مستقیم ناشی از اشعه یونزا، رادیواکتیویته، تشعشعات و سوختههای هستهای و فضولات اتمی و یا مواد منفجره در محل مورد بیمه.
- خسارتهای ناشی از جنگ داخلی و خارجی، شورش، بلوا، غارت، اقدامات خصمانه دشمن خارجی، ضبط، قیام و ملیشدن.
- عدم النفع ناشی از خسارت.
- عدم صداقت و امانت کارکنان بیمهگذار.
- اشتباهات دفتری، حسابداری و کامپیوتری (عمدی یا سهوی).
- خسارتهای ناشی از حمل پول در وسیله حمل بدون محافظ، جز در مواردی که اضطراری و معقول باشد.
پرداخت خسارت در بیمه سرقت
علاوه بر پرداخت حق بیمه مقرر و انجام اقدامات ایمنی در جهت جلوگیری از وقوع سرقت، بیمهگذار موظف است، چنانچه اموال بیمه شده، به سرقت رفته و یا در نتیجه سرقت خسارتی به آن وارد شود، اقدامات زیر را در اسرع وقت انجام دهد:
- بیمهگذار باید بلافاصله بعد از سرقت، اداره آگاهی یا کلانتری یا سایر مراجع انتظامی ذیصلاح را مطلع کرده و با مقامات ذیصلاح نهایت همکاری را در زمینه دستگیری سارق و کشف اموال و اشیاء مسروقه اعمال کند.
- بیمهگذار باید موضوع را فوراً با ذکر مبلغ تقریبی خسارت به صورت شفاهی یا از طریق تلفن به بیمهگر اعلام دارد و در نهایت نیز در اختیار بیمهگر قرار دهد.
- بیمهگذار باید ظرف مدت دو روز پس از اعلام خسارت فهرست کاملی شامل اموال مسروقه یا خسارت دیده تهیه و مراتب را کتباً تأیید نماید.
- چنانچه بیمهگذار بعد از وقوع حادثه اطلاعاتی در مورد سرقت به دست آورد، بلافاصله شرکت بیمه را از آن خسارت مطلع کند.
مطالب مرتبط: بیمه آتش سوزی ایران
مطلب مرتبط: با بیمه آتشسوزی پاسارگاد آشنا شوید
مدارک لازم برای دریافت خسارت بیمه سرقت از منزل
بهمحض اینکه متوجه شدید که به منزل شما دستبرد زده شده است، برای دریافت خسارت به سراغ شرکت بروید و با ارائه مدارک لازم خسارت وارد شده را تا سقف تعهدات بگیرید. البته شرکت بمه اول از طریق استعلام بیمه سرقت منزل، نوع بیمه نامه و سقف تعهدات را بررسی میکند و بعد از آن با توجه به برآوردی که از خسارت وارد شده داشته است و البته پس از بررسی مدارک، در اسرع وقت هزینه را پرداخت میکند. برای گرفتن خسارت باید مدارک زیر را به شرکت بیمه تحویل بدهید:
- گزارش پلیس مبنی بر تأیید سرقت
- گزارش کتبی پلیس به منظور توضیح اشیای مسروقه و نحوه انجام دزدی
- اصل بیمهنامه
- بازدید کارشناس از منزل و ارائه گزارش او در خصوص برآورد خسارت
فرانشیز در بیمه سرقت
در صورت بروز حادثه و قابل پرداخت بودن خسارت، سهم درصدی از آن به عنوان فرانشیز (سهم بیمهگذار) از خسارت کسر خواهد شد.
استعلام و خرید بیمه سرقت از بیمه تایم
برای خرید بیمه سرقت از بیمه تایم می توانید درخواست خریدتان را در سامانه بیمه تای ثبت نمایید، کارشناسان بیمه تایم با شما تماس گرفته و شرایط و پوشش ها و قیمت شرکت های مختلف بیمه را با هم مقایسه کرده و شما را در خرید بهترین بیمه نامه سرقت همراهی می کنند.
بیمه سرقت منزل چه استثنائاتی داره؟
جناب محمدی عزیز، در پوشش سرقت لوازم و اشیا گران قیمت و ارزشی و عتیقه و … معمولا تحت پوشش نیستند. برای مطالعه دقیق موارد استثنا می توانید به مقاله بیمه سرقت در بلاگ بیمه تایم مراجعه کرده و شرایط رو مطالعه نمایید.