افت قیمت خودرو در زمان تصادف از جمله اتفاقاتی است که بیشتر افراد با این حادثه ناخوشایند مواجه میشوند. مخصوصا اگر خودروی شما صفر است و یا خودروی گران قیمت دارید هزینه ریالی جبران چنین خساراتی میتواند دردسر بیشتری برای شما داشته باشد. در زمان تصادف علاوه بر هزینههای تعمیر خودرو، هزینه افت قیمت خودروی آسیب دیده بخش دیگر این ماجرا است که افراد را بیشتر درگیر میکند.
در این نوشته میخواهیم نگاه کلی به ماجرای خسارت افت قیمت خودرو در زمان تصادف داشته باشیم، تا بتوانیم میزان و نحوه دریافت این خسارت را بررسی کنیم.
افت قیمت خودرو چیست؟
همه ما روزانه شاهد تصادفات مختلف در سطح شهر هستیم که خسارات جزئی و یا کلی در این تصادفات به خودروها وارد می شود. در برخی از تصادفات با تعویض چند قطعه و یا با تعمیر خسارت اتفاق افتاده جبران یمشود. اما برخی اوقات همین تصادف موجب کاهش قیمت خودرو می شود که به این کاهش قیمت افت قیمت گفته می شود.
چه کسی مسئول افت قیمت خودرو است؟
در همه سوانح رانندگی از قبیل تصادف، تصادم، واژگونی، آتش سوزی و یا سایر سوانحی که خسارت مالی برای افراد و یا اشیا ثالث داشته باشد، همه این خسارات مالی با داشتن بیمه ثالث قابل جبران میباشد. سایر خساراتی که به خودروی مقصر وارد شود نیز بر اساس بیمه بدنه خودروی مقصر حادثه پرداخت میشود. اما:
بر اساس قانون بیمه شخص ثالث، سقف تعهدات خسارات مالی وارد شده به افراد زیان دیده بر اساس پوشش مالی بیمه نامه قابل جبران میباشد. در سال ۱۳۹۷ میزان تعهدات مالی بیمه نامه های ثالث از ۷میلیون و ۷۰۰ هزار تومان تا ۳۰ میلیون تومان و البته در بیمه شخص ثالث ایران تا سقف ۱۴۵ میلیون تومان تعیین شده است.
برای جبران خسارات وارد شده به وسیله نقلیه فرد مقصر، بیمه بدنه میتواند کمک مهمی برای وی باشد. بیمه بدنه بر اساس پوششهای اصلی و پوششهای اضافی که دارد میتواند جبران خسارات وارد شده را پرداخت نماید. سقف تعهدات بیمه بدنه بر اساس پوشش های بیمه نامه بدنه بوده و در زمان خسارت شرکت بیمه بر اساس بیمه نامه شما خسارات وارد شده را جبران میکند.
محاسبه افت قیمت خودرو چگونه انجام میشود؟
برای اینکه بدانیم یک خودور در تصادف چقدر خسارت دیده و چه میزان افت قیمت داشته است حتما نیاز به نظر کارشناسی دارد، چراکه در کاهش قیمت خودور در تصادف چند عامل مهم تاثیر گذارند:
- قیمت خودرو
- سال ساخت خوردو
- بخش آسیب دیده
- خودرو داخلی یا وارداتی
- سابقه خسارت
- میزان خسارت
- نیاز یا عدم نیاز به تعویض
- رنگ شدگی و…
افت قیمت شامل چه خودروهایی میشود؟
تا قبل از افزایش قیمت خودروها در بازار افت قیمت تحت شرایط خاصی به خودروها تعلق میگرفت مثلا مدل خودرو باید کمتر از ۵ سال می بود و یا برای محدوده خاصی از قیمت و … اما با افزایش قیمت خودرو در سال های اخیر نمی توان تعریف خاصی از خودروهایی که شامل افت قیمت میشود بیان کرد، تقریبا همه خودرو های گران قیمت، صفر کیلومتر، نوع و شدت خسارت و …. که در تصادفات آسیب قابل توجهی دیده اند شامل افت قیمت میشوند.
عوامل موثر در محاسبه افت قیمت خودرو
۱-سن خودرو
همزمان با افزایش سن خودرو میزان افت قیمت هم افزایش مییابد اما این میزان افت برای همه سالها یکسان نیست :
- سال اول: ۱۲ درصد
- سال دوم: ۱۸ درصد
- سال سوم: ۲۱ درصد
همانطور که میبینید میزان افزایش افت خودرو در سالهای مختلف به صورت کاهشی میباشد.
۲-میزان کارکرد خودرو
کارکرد استاندارد برای هر خودرو در هرسال را میتوان در حدود ۲۰ تا ۳۰ هزار کیلومتر در نظر گرفت. در صورتی که یک خودرو کارکردی کمتر از ۲۰ هزار کیلومتر در سال داشته باشد این خودرو را میتوان خودروی کمکار دانست و در صورتی که کارکرد بیش از ۳۰ هزار کیلومتر باشد یک خودروی پرکار محسوب شده و افت قیمت خودرو بسیار شدیدتر خواهد بود
۳- میزان تخفیفات بیمه
مهلت اعتبار بیمه خودرو برای خریداران یکی از مسائلی است که دارای اهمیت بسیار زیادی است. در صورتی که خودرو فاقد بیمهنامه معتبر باشد معمولاً به مبلغ بیمه جدید از قیمت آن کسر خواهد شد. البته که مسئله میزان تخفیف بیمه نیز در افت قیمت تاثیر بسزایی خواهد داشت.
۴-رنگشدگی قطعات خودرو
اگر قطعات مختلف خودرو در صورتی که دارای رنگشدگی باشند از قیمت خودرو کسر خواهد شد. بعضی از قطعات در خودرو دارای اهمیت بیشتری هستند و افت قیمت ناشی از آنها بیشتر از سایر قطعات است.
برای اطلاع دقیقتر به لیست زیر توجه کنید :
– رنگشدگی گلگیر: ۲ الی ۳ درصد
– رنگشدگی درب: ۳ الی ۴ درصد
– رنگشدگی صندوق: ۳.۵ الی ۴.۵ درصد
– رنگشدگی کاپوت: ۴ الی ۵ درصد
لازم بهذکر است هر تعویضی، بهطور میانگین یک درصد بیشتر از افت قیمت رنگشدگی، از قیمت خودرو میاندازد.
۵- رنگ خودرو
در مورد رنگ خودرو باید این نکته را گوشزد کنیم که خودروهایی که رنگهای پرطرفدار دارند، مثلاً سفید، نقرهای و یا مشکی (در ایران)، این خودروها به دلیل اینکه مشتری بیشتری دارند، در محاسبه افت قیمت خودرو، نسبت به خودروهایی با رنگهایی که طرفدار چندانی ندارند، کمتر دچار افت میشوند.
۶-تصادف سنگین
در محاسبه افت قیمت خودرو بهطورمعمول تصادف سنگین باعث خواهد شد خودرو دارای افت شدیدتری گردد. برای مثال تصادفهایی که باعث میشود بخش اعظمی از خودرو دچار رنگشدگی شود و یا شاسی خودرو دچار ضربدیدگی بشود میتواند افت قیمت بسیار زیادی را برای خودرو ایجاد نماید.
۷-آپشنهای خودرو
آپشنهایی که بر روی سیستم خودرو بهصورت پیشفرض و در کارخانه نصبشدهاند هم در قیمت خودرو موثر هستند اما باید سالم باشند و در صورت ایراد در کارکرد هریک از آپشن ها قیمت خودرو افت خواهد داشت. همچنین آپشن های اضافهای که توسط دارنده خودروبر روی خودرو نصب می شود باعث افزایش قیمت خودرو می شود.
مواردی که به آن اشاره شد مهمترین عوامل در تعیین قیمت خودرو بودند اما همه موارد نیستند. به عنوان مثال رنگ بدنه خودرو هم بر قیمت خودرو تاثیرگذار است و در اغلب موارد رنگ سفید بالاترین قیمت را در بین رنگهای مختلف خودرو داراست.
حتما بخوانید: چرا با افزایش قیمت خودرو باید حواستان به الحاقیه بیمه بدنه باشد؟
پرداخت افت قیمت خودرو توسط بیمه امکان پذیر میباشد؟
بر اساس قانون بیمه شخص ثالث تمامی هزینههای تعمیر و تعویض هر سانحه رانندگی از قبیل تصادف و یا تصادم و واژگونی و آتش سوزی و سایر سوانحی که در بیمه نامه آورده شده بر اساس نظر کارشناس، میزان خسارت محاسبه و توسط شرکت بیمه پرداخت می گردد. اما خسارت ناشی از افت قیمت در تعهدات شرکتهای بیمه نیست و تقریبا هیچ شرکت بیمهای این مورد را تحت پوشش قرار نمی دهد و باید از طرف شخص مقصر پرداخت شود.
بر اساس قانون بیمه شخص ثالث، خسارات مالی وارد شده به خودروی زیان دیده تا سقف پوشش مالی بیمه نامه بیمه شخص ثالث تحت پوشش قرار میگیرد که بر اساس قانون جدید تا سقف ۱۶ میلیون تومان در سال ۱۴۰۰ هم نیازی به کروکی نیست و بدون کروکی نیز خسارت توسط شرکت بیمه پرداخت می گردد.اگر هم خود شما مقصر حادثه باشید می توانید از بیمه بدنه خودتان استفاده نمایید.
نکته: افت قیمت خودرو با بیمه بدنه کارآفرین با لحاظ شرایط قابل پرداخت میباشد.
مطلب بیشتر : بیمه بدنه کارآفرین
افت قیمت در خودرو نامتعارف
بر اساس قانون جدید بیمه شخص ثالث و تعریف خودروی نامتعارف خودروهایی که ارزش روز آن ها از نصف دیه ماه حرام مرد مسلمان بیشتر باشند مشول قانون خودروی نامتعارف شده و خسارت اتفاق افتاده در تصادفات بر اساس میزان خودروی متعارف همچون دنا محاسبه شده و درتعیر و تعویض قطعات استفاده می شود. همانطور که گفته شد با توجه به بالا بودن ارزش خوروی نامتعارف بیمه همه هزینه و مخصوصا افت قیمت ناشی از حادثه را پرداخت نمی کند و باید از طریق پیگری مالک خودروی زیان دیده جهت دریافت افت قیمت خودرو اقدام شود.
افت قیمت در خودروی خارجی
با توجه به قیمت خودروهای خارجی و با توجه به ای که قطعات این خودرو ها بسیار کمیاب شده است میزان افت قیمت خودروهای خارجی در تصادفات بیشتر از خودرهای داخلی میباشد. از این رو در بیشتر تصادفات که خودروی خارجی خسارت قابل توجهی دارد مشمول افت قیمت شده که توسط کارشناس با توجه به عوامل گفته محاسبه و اعلام میشود.
افت قیمت خودروی شاسی خورده
در تصادفاتی که بدنه خودرو آسیب شدید میبیند در اصل بر دیگر نقاطحساس اتاق نیز اثر میگذارد و اگر این موضوع بهصورت فنی و اصولی با دستگاههاى پیشرفته شاسیکشی صورت نگیرد و عملیات قرارگیری صحیح قطعات تعویضی مربوط به شاسی و سایر قطعات به درستی انجام نشود، در تصادفات بعدی شاسی و اتاق خودرو مقاومت خود را از دست داده و خودرو از ایمنی پایینتری نسبت به قبل از تصادف برخوردار میشود. از این رو افت قیمت در خودروی شاسی خودره بسیار بالا میباشد.
افت قیمت خودروی اتاق تعویض
سلامت اتاق در قیمت خودرو تاثیر قابلتوجهی دارد. در مورد قطعات بدنه مثل درب موتور (کاپوت جلو) یا گلگیرهای جلو (که به وسیله پیچ و مهره به بدنه متصل میشوند) افت قیمت به این دلیل است که قطعه یدکی به لحاظ آلیاژ، پرس و نوع جوشکاری نقطهای با وضعیت ابتدایی خودرو قابل مقایسه نیست؛ چراکه مومکاری و زیرسازی رنگ و رنگ رویه کیفیت قطعه فابریک و رنگ فابریک را ندارد که همین موضوع بر قیمت خودرو اثر جدی دارد. از عوارض قطعات تعویضی و رنگشده بر روی خودرو میتوان زنگزدگی و اکسیده شدن قطعه یدکی را نیز نام برد.
افت قیمت خودروی رنگ شده
از دیگر مواردی که در تصادف بسیار به چشم می آید خسارت وارد شده به بدنه خودرو است. بنابراین تعمیر و تعویض هر یک از بخشهای بدنه و رنگ شدن آنها در قیمت خودرو هنگام فروش اثر بسیاری دارد. البته تاثیر رنگ شدگی بر قیمت خودرو اجتناب ناپذیر است و همچنین باید بگوییم افت قیمت در خودروهای رنگ شده متفاوت میباشد.
مرجع ذی صلاح برای رسیدگی به خسارت افت قیمت ماشین در تصادف
پس از ثبت شکایت، قاضی شورا قرار کارشناسی را صادر کرده و بعد از پرداخت هزینه کارشناسی، کارشناس افت قیمت خودرو به بررسی پرداخته و میزان افت را محاسبه میکند. بعد از آن، مالک خودروی آسیبدیده، دادخواست مطالبه خسارت میکند.
چگونه خسارت ناشی از افت قیمت را محاسبه و دریافت کنیم؟
در بیشتر تصادفات رانندگی طرفین در دریافت خسارت بع توافق می رسند و خسارت کاهش قیمت خودرو را میبخشند و یا با مبلغ توافقی دریافت میکنند . اما در برخی مواقع ممکن است طرفین به توافق نرسند و یا زیان دیده درخواست افت قیمت با نظر کارشناسی را داشته باشد. در این صورت شورای حل اختلاف بررسی و تامین میگردد. اما اگر خسارت بیش از بیست میلیون تومان شود، در دادگاه رسیدگی خواهد شد. البته بهتر است که همیشه قبل از هر اقدامی از قانون جدید افت قیمت خودرو مطلع شوید.
چگونه افت قیمت ماشین را پرداخت نکنیم؟
اگر تصادف کرده اید و مشمول افت قیمت شده اید و پرداخت نکردن افت قیمت ماشین، در صورت تعلق افت قیمت به ماشین، امکان پذیر نمیباشد و در صورت بدهکار شدن فرد، بر اساس رای دادگاه و عدم پرداخت به موقع آن، محکوم، با خطر جلب یا توقیف اموال، روبرو خواهد بود.
فقط در یک صورت امکان عدم پرداخت افت قیمت خودرو وجود دارد و آن هم در صورتی است که مطابق نظر کارشناس، به خودروی آسیب دیده، افت قیمت تعلق نگیرد، یا صاحب آن، بر عدم دریافت خسارت، رضایت دهد.
مدارک لازم برای دریافت خسارت افت قیمت خودرو
برای دریافت خسارت افت قیمت خودرو و طرح شکایت به مدارک زیر نیاز دارید:
- کروکی تصادف
- گزارش پلیس
- مدارک شناسایی مالک و خودرو
افت قیمت خودرو در تصادف چگونه محاسبه میشود؟
بررسی افت قیمت خودرو از نظر کارشناسان بر اساس چند فاکتور مهم انجام میشود:
این که خسارت وارد شده برای چه قسمتی از ماشین بوده و نوع خسارت به چه صورت است. آیا خسارت به بدنه وارد شده یا خیر؟ همچنین هزینههای بازسازی مجدد، رنگ کاری بر اساس عمق صدمه وارده و وسعت رنگ شدگی همه در افت قیمت خودرو موثرند.
خسارتهای دیگر از قبیل خساراتی که ممکن است به قطعات بدنه خودرو، درب موتور ، گلگیر های جلو و … وارد شود از لحاظ قطعات تعویضی و رنگ شدگی تاثیر بسیاری را بر روی ارزش خودرو دارند، چرا که عملیات تعمیر و تعویض این قطعات بسیار هزینه بر و مهم میباشد.
همه این موارد با توجه به این که عملیات باز سازی و تعمیر در ایران به صورت سنتی و غیر اصولی انجام میشود و از لحاظ کیفیتی هم بسیار پایین میباشد، نهایتا میتواند از لحاظ افت قیمت در بسیاری از موارد بسیار چشم گیر و از لحاظ ریالی هم مبلغ بسیار بالایی باشد.
حال با توجه به همه موانع و مواردی که درباره جبران خسارت بعد از تصادف گفته شد این سوال همچنان برجا است که افت قیمت خودرو چگونه محاسبه و ارزیابی میشود؟ اگر خودرویی تصادف کند و قسمتهایی از قبیل شاسیها و سقف و ستون آسیب دیده باشند و یا خسارت مربوط به گلگیر های جلو و درها باشد همه در افت قیمت خودرو بسیار موثر می باشند. البته در تصادفاتی که از ناحیه عقب خودرو اتفاق بیافتد افت قیمت خودرو بیشتر میباشد چون گلگیرهای عقب جدا شدنی نیستند و به همین ترتیب بر اساس نوع خسارت وارد شده میزان افت قیمت خودرو در اثر تصادف محاسبه میشود.
پیشنهاد خواندن: راهنمای حذف فرانشیز بیمه بدنه
نحوه دریافت خسارت افت قیمت خودرو. شورای حل اختلاف یا دادگاه؟
همانطور که گفته شد راننده خودروی مقصر مسئول جبران افت قیمت خودرو است و برای همین شرکت بیمه مسئول پرداخت این خسارت نیست.بنابراین اگر فرد متضرر درخواست دریافت خسارت ناشی از افت قیمت خودرو در اثر تصادف را داشته باشد، باید برای تامین خسارت خود به شورای حل اختلاف مراجعه کند.
برای برآورد میزان خسارت افت قیمت بعد از ثبت دادخواست، کارشناس مربوطه تعیین شده و با ملاحظه خودرو و یا تصاویر مربوط به خسارات، کارشناس میزان خسارت افت قیمت را محاسبه میکند. بعد از این که خسارت برآورد شده توسط کارشناس اعلام شد، مطالبه خسارت به طرفیت مالک خودروی مقصر به دادگاه یا شورای حل اختلاف ارائه میکند. به این نکته توجه داشته باشید که اگر خسارت وارد شده کمتر از ۲۰ میلیون تومان باشد رسیدگی به خسارت توسط شورای حل اختلاف رسیدگی می شود و خسارات بالای ۲۰ میلیون تومان برای رسیدگی به دادگاه ارجاع داده می شوند. فرد زیان دیده با پیگیری پرونده از طریق دادگاه میتواند به خسارت افت قیمت خودروی خود دست پیدا کند.
در همین رابطه بخوانید: راهنمای گرفتن خسارت بدون کروکی
مدل ماشین و رنگ خودرو چه تاثیری در افت قیمت دارد؟
در زمان تصادف مدل و رنگ خودرو و سال ساخت خودرو در افت قیمت خودرو بسیار موثر میباشد.
علاوه بر مدل خودرو، رنگ خودرو هم در افت قیمت خودرو بسیار موثر میباشد. نتیجه آخرین جامعه آماری که درباره ماشینها با رنگ های مختلف انجام گرفته، این است که خودروهایی که رنگ زرد داشتهاند در زمان خسارت کمترین افت قیمت را نسبت به سایر رنگ های خودرو داشتهاند و رنگهای دیگر خودرو از قبیل طلایی و بنفش و قرمز از جمله خودروهایی بودند که افت قیمت بالایی را در زمان خسارت دارند.
در تصادف با خودروهای گران چه باید کرد؟
در تصادفاتی که خودروی آسیب دیده یک ماشین گران قیمت می باشد داستان پرداخت خسارت کمی متفاوت میشود. بر اساس قانون جدید بیمه شخص ثالث پرداخت خسارت بر اساس شرایط خودروی متعارف انجام میشود.
بر اساس قانون جدید بیمه شخص ثالث، فرد مقصر در زمان تصادف با خودروی نامتعارف موظف است که تا سقف نصف دیه ماه حرام را جبران کند.
به عنوان مثال دیه ماه حرام در سال ۱۳۹۷، ۳۰۸ میلیون تومان میباشد. که اگر خسارت تا نصف این مبلغ یعنی تا ۱۵۴ میلیون تومان باشد توسط فرد مقصر در تصادف با ماشینهای گران قیمت پرداخت میشود . باقی خسارت را فرد زیان دیده باید خودش جبران کند که میتواند برای این هزینه از بیمه بدنه خود استفاده نماید. البته بخشی از این خسارت توسط بیمه نامه شخص ثالث فرد قابل جبران می باشد که بر اساس تعهد مالی که بیمه نامه ثالث وی دارد این بیمه نامه می تواند کمک وی باشد.
اگر با این تعاریف خودروی نامتعارف و یا همان گران قیمت دارید جهت مشاوره بهترین بیمه بدنه فرم زیر را پر کنید
و اگر نگران تصادف با این خودروها هستید میتوانید از طریق تکمیل فرم بیمه شخص ثالث مشاوره کارشناسان بیمه تایم را دریافت نمایید.