آنلاین شدن بسیاری از خدمات از جمله خدمات مالی و بانکی و سهولت استفاده از این خدمات با استفاده از گوشیهای همراه و یا به صورت آنلاین از محل کار و یا منزل بدون مراجعه به بانک از اتفاقات مفیدی بود که در کشور ما همراه با سراسر جهان رخ داده است. در کنار صنعت بانکی، صنعت بیمه نیز در این فرآیند وارد شده و هر روز استفاده از خدمات اینترنتی بیمهای پر رنگتر میشود. از این رو برای استفاده از چنین خدماتی زیر ساختهای لازم باید تکمیل شود. یکی از این تغییرات حذف کوپن بیمه شخص ثالث و صدور آن به همراه کد یکتا میباشد.
در این نوشته مروری کلی نسبت به حذف کوپن ثالث خواهیم داشت تا تغییرات صورت گرفته را بررسی کنیم. مثلا اینکه بدون کوپن چطور در هنگام تصادف عمل کنیم. همراه ما باشید.
چرا کوپن بیمه شخص ثالث حذف شد؟
بیمه شخص ثالث، بیمه نامهای است اجباری که دارنده هر وسیله نقلیه باید این بیمه نامه را تهیه کند، در صورتیکه فرد دارنده وسیله نقلیه این بیمه نامه را نداشته باشد، ممکن است توسط پلیس راهنمایی و رانندگی جریمه شود و یا در زمان خسارت به درد سر بیافتد. بخاطر این موضوع تمدید بیمه شخص ثالث باید در اسرع وقت انجام شود.
تا ابتدای سال ۹۷ همه بیمه نامههای شخص ثالث دارای ۴ کوپن بودند که در هر خسارت جانی و مالی که در طول مدت داشتن بیمه شخص ثالث اتفاق میافتاد یک کوپن از بیمه شخص ثالث باطل میشد و اگر هر فرد در طول مدت داشتن بیمه شخص ثالث از شرکت بیمه خسارتی دریافت نمیکرد میتوانست از تخفیف عدم خسارت بیمه شخص ثالث در زمان تمدید بیمه نامه استفاده نماید. میزان تعهدات پوششهای مالی و جانی بر اساس تعهدات دیه آن همان سال مشخص میشود. سقف تعهدات بیمه شخص ثالث در هر بیمه نامه بر اساس پوشش جانی و مالی در ابتدای هر سال بر اساس دیه مصوبه قوه قضائیه تعیین میشود.
اما از ابتدای سال ۹۷ با تغییراتی که در بیمه نامههای ثالث اتفاق افتاده، همه بیمه نامهها دارای کد یکتا یا همان کد QR میباشند و کوپنهای معروف همیشگی حذف شده است. همچنین بر اساس قانون جدید بیمه شخص ثالث در زمان خسارت جانی و مالی همه تخفیفات بیمه نامه یکجا از بین نمیرود بلکه میزان تخفیفات عدم خسارت بیمه نامه کمتر میشود. حذف کوپنها یکی از اولین قدمهای مثبت در جهت دیجیتالی شدن بیمه نامههای ثالث میباشد. البته در آیندهای نزدیک با فراهم شدن زیر بسترهای لازم، راننده محور شدن بیمه نامههای ثالث نیز عملی خواهد شد.
در واقع علت حذف کوپنهای بیمه شخص ثالث را میتوان در حرکت صنعت بیمه به سمت خدمات بیمه آنلاین و ایجاد رقابت بین شرکتهای بیمه در جهت ارائه خدمات بیمهای به جای رقابت در قیمت بیمه شخص ثالث دانست. در واقع ایجاد رقابت سالم با صدور کد یکتا و کاهش تخلفات نمایندگان و شرکت های بیمه در صدور بیمههای شخص ثالث امکان پذیر شده است. هم اکنون سند بیمه شخص ثالث در همه شرکتهای بیمه یکسان شده و به یک شکل و بدون کوپن صادر میشود.
مطلب مرتبط: راهنمای خرید بیمه شخص ثالث ایران
کد یکتای بیمه شخص ثالث چیست؟
بر اساس نشست بیمه مرکزی و مدیران ارشد صنعت بیمه در شهریور ماه ۱۳۹۶ مقرر شد که هر بیمه شخص ثالث باید کد یکتا داشته باشد. بر این اساس هر واحد صدور بیمه شخص ثالث باید قبل از تمدید بیمه نامه ثالث و یا صدور بیمه نامه، سابقه عدم خسارت و اعتبار بیمه شخص ثالث را از طریق سامانه سنهاب بیمه مرکزی چک نمایند. استعلام بیمه شخص ثالث از طریق وارد کردن کد یکتایی که روی بیمه نامههای ثالث درج شده در سایت بیمه مرکزی امکان پذیر میباشد. در واقع کد یکتا بیمه شخص ثالث میتواند کمکی در جهت کنترل عدم خسارت و پیشگیری از تقلب و رقابت ناسالم میباشد. صدور کد یکتا به صورت سیستمی بوده و میتواند از تخفیفات غیر واقعی و غیر فنی که برخی از شرکتهای بیمه در صدور بیمه نامه های شخص ثالث انجام میدهد پیشگیری نماید.
کد یکتا یک شماره سریال حداقل ۱۱ رقمی است که در روی بیمه نامه ثالث درج میشود.
اگر بیمهنامه ثالث شما فاقد کد یکتا است، باید در هنگام تمدید یا صدور بیمهنامه این کد را از نمایندگی شرکت بیمه مطالبه کنید چرا که بیمه ثالث فاقد کد یکتا از نظر بیمه مرکزی فاقد اعتبار می باشد.
لازم به ذکر است که تمامی بیمهنامههای صادر شده توسط بیمهتایم دارای بارکد و کد یکتا هستند.
این کد در جهت کاهش میزان اشتباهات شرکتها و نمایندگان بیمه در زمان صدور این بیمه نامه بوده و هدف از داشتن آن ثبت دقیق اطلاعات مربوط به خودرو از جمله پلاک ماشین و سوابق دریافت و پرداخت خسارت اتومبیلها را دارد. علاوه بر کد یکتا ، کد QR روی بیمههای ثالث جدید ثبت می شود. در واقع کد QR یک نوع بارکد دو بعدی است که با گوشیهای هوشمند و برخی از دستگاههای اختصاصی خواندن QR خوانده میشود؛ که به صورت مستقیم به متن، وب سایت، شماره تماس و … لینک میشود و همه اطلاعات لازم را ارائه میکند.
بیمههای شخص ثالث بدون کوپن چه شکلی هستند؟
همانطور که میبینید تمامی بیمه نامههای شخص ثالث همه شرکتهای بیمه یکسان سازی شده و همه بیمههای ثالث به این شکل میباشند. همانطور که گفته شد کوپنهای بیمه شخص ثالث از این بیمه نامه حذف شده و بخش تعداد خسارات مالی و جانی و خسارت راننده به این بیمه نامه اضافه شده است. در بیمه نامههای شخص ثالث شماره بیمه نامه، تعهدات بیمه نامه، مشخصات بیمه گذار، محاسبات حق بیمه، مشخصات خودرو، اطلاعات بیمه نامه قبلی و اطلاعات واحد صدور بیمه نامه درج شده است.
کد یکتا و کد QR در کادر زرد رنگ در بیمه نامه درج شده است.
سیستم استعلام خودرو بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران
برای استعلام بیمه نامه خودرو شما میتوانید با کمک سامانه سنهاب از طریق یکی از روشهای زیر اعتبار بیمه نامه خودرویتان را بررسی نمایید.
استعلام بر اساس شماره بیمه نامه
- انتخاب شرکت بیمهگر
- وارد کردن شماره بیمه نامه چاپ شده روی بیمه نامه شخص ثالث
- وارد کردن کد ملی بیمه گذار حقیقی و کد شناسه ملی در بیمه گذاران حقوقی
- وارد کردن شماره تلفن همراه برای اطلاع رسانیهای بعدی
- وارد کردن کد امنیتی
- کلیک کردن دکمه استعلام
استعلام بر اساس کد یکتا
- وارد کردن کد یکتای درج شده روی بیمه نامه
- وارد کردن کد ملی و یا شناسه ملی
- وارد کردن کد امنیتی
- کلیک کردن دکمه استعلام
با استفاده از هر دو روش فوق میتوانید اطلاعات مربوط به خودروی بیمه شده که در بیمه مرکزی ثبت شده را مشاهده نمایید. عکس زیر نمونهای از نتیجه استعلام بیمه خودرو از بیمه مرکزی است.
همانطور که در تصویر مشاهده میکنید با استفاده از سیستم استعلام سنهاب شما از طریق استعلام، اطلاعات بیمهای زیر را میتوانید بررسی کنید:
اطلاعات بیمه نامه
- کد یکتای بیمه نامه
- شرکت بیمه گر
- شماره بیمه نامه
- رشته بیمه نامه
- نام بیمه گذار
- کد ملی بیمه گذار
- تاریخ ثبت بیمه نامه
- تاریخ شروع بیمه نامه
- تاریخ پایان بیمه نامه
- الحاقیه
اطلاعات خودرو
- شماره بیمه نامه سال قبل
- شماره پلاک
- نام خودرو
- شماره شاسی
- شماره موتور
- سابقه عدم خسارت مالی
- سابقه عدم خسارت جانی
- سابقه عدم خسارت حوادث راننده
- میزان جریمه صندوق خسارت (ریال)
- خسارت پرداختی به عنوان مقصر از محل این بیمه نامه
- تعداد خسارات-جمع کل خسارت پرداختی
هنگام بروز تصادف تکلیف چیست؟
بعد از حذف کوپن بیمههای شخص ثالث شاید این سوال برای شما پیش آمده که در زمان خسارت روند پرداخت خسارت جانی و مالی چگونه میباشد، در جواب شما میتوان گفت که روند پرداخت خسارت در بیمههای شخص ثالث بعد از حذف همانند قبل میباشد و هر فرد در صورتی که تصادف کرده و بخواهد از بیمه شخص ثالث خود در پرداخت خسارت استفاده نماید، میتوانند با همراه داشتن اصل و یا کپی بیمه شخص ثالث مقصر و فرد زیان دیده به اضافه سایر مدارک لازم برای پرداخت خسارت، به شرکت بیمه مراجعه نماید.
اگر هم این سوال را دارید که کندن کوپن بیمه شخص ثالث در زمان خسارت چگونه میشود؟ باید گفت که بر اساس قانون جدید بیمه شخص ثالث در زمان خسارت جانی و یا مالی همه سابقه عدم خسارت شما از بین نمیرود و میزان تخفیفات بیمه شخص ثالث در هر خسارت جانی و مالی کاهش می یابد.
سلام خداقوت.بنده تازه ماشینوخریدم و از قضای تصادف هم داشتیم متاسفانه.صدمات جزییه.بعد سندو بیمه نامه و مدارک بنامم نشده هنوز.اگ بخوام از بیمه استفاده کنم الان؛چون بنام خودم نیست بیمه؛باید کسی ک بیمه بنامشه هم بیاد یا نیازی نیست؟ممنون میشم جواب بدین
جناب زرافشان مقصر حادثه چه کسی بوده؟ شما یا خودروی مقابل ؟
سلام
اوایل امسال یک خودروی سوناتا ۲۰۰۷ خریدم که بیمه نامه آن ۷۰ درصد تخفیف داشت. (بدون خسارت مالی و جانی) آذر ماه که مراجعه کردم گفتتند این خودرو سال ۹۵ یک سابقه دریافت خسارت مالی دارد و شرکتهای بیمه ای که بعد از آن سال بیمه نامه صادر کرده و این سابقه خسارت مالی را لحاظ نکرده اند متخلف هستند.
حالا سوال من این است. آیا با یک بار خسارت مالی ۲۰ درصد از تخفیف باید کم کنند یا از سال ۹۶ باید تخفیف صفر شود و به ازای هر سال مقداری به این تخفیف اضافه شود؟
جناب محمدی باید به شرکت بیمه ای که خسارت را در آن تاریخ پرداخت کرده مراجعه و الحاقیه ای مبنی بر داشتن خسارت روی بیمه نامه صادر شود و تخفیف عدم خسارت شما در این بیمه نامه ۲ سال عدم خسارت می باشد.
با سلام اگر سقف خسارت مالی بیمه نامه ۲۰ میلیون باشد و یک تصادف رخ بدهد که خسارت وارده ۲۰ میلیون باشد اگر در مدت بیمه نامه دو خسارت رخ بدهد در تصادف دوم میتوان از بیمه استفاده کرد؟
خانم لیلای عزیز خسارت مالی که می توانید از ظرکت بیمه دریافت نمایید تا سقف پوشش مالی می باشد که در بیمه نامه شما درج شده است. معیار پرداخت خسارت سقف پوشش بیمه ای تان می باشد و تعداد خسارات در این مورد موثر نمی باشد.